Ansku-juo-kahvia-jaalla

Tulevaisuuden megatrendin aallonharjalla – Majatalo maalla

Kirjoitin alla olevan blogin hiihtoloman jälkeen, juuri ennen meneillään olevaa koronaviruskriisiä. Pohdin pitkään kannattaako tässä hetkessä julkaista blogia, joka kertoo syistä, jotka saavat toimimaan yrittäjänä. Suuri osa yrittäjistä on tukalassa tilanteessa tällä hetkellä ja Majatalonkin varauskirja tyhjeni koko kevään osalta yhdessä hujauksessa. Kaikki mediat ovat täynnä yrittäjien ahdinkoa. Kirjoitin kuitenkin asioista, jotka ovat saaneet toimimaan yrittäjänä ja rakkaudesta elämäntapaan. Nämä ovat edelleen vahvoina, vaikka tämä kevät näyttääkin kovin hiljaiselta. Uskon, että me tulemme selviämään tästä kriisistä ja epidemian jälkeen olemme entistä vahvempia. Syyt, jotka saavat Majatalon väen sitoutumaan toimintaansa, ovat suurempia kuin epidemia.

Yle uutisoi 29.2.2020 siitä, miten maallemuutto saattaa olla tulevaisuuden megatrendi. Kaupungista halutaan pois ja etätyön mahdollisuudet käyttöön. Hauska huomata, että meidän oma elämämme näyttää keikkuvan aivan megatrendin aallonharjalla! Hiihtoloma tuli vietettyä jälleen kerran riparilaisten parissa Majatalon moninaisissa töissä. Piti pysähtyä ajattelemaan, että mikä Majatalon pidossa jaksaa viehättää niin, että käytännössä lähes kaikki lomat ja suuri osa vapaa-ajastakin tulee vietettyä Majatalon hommissa?

YLE:n jutun voit lukea tästä linkistä:
Murtuuko megatrendi? – Maallemuutto voikin olla tulevaisuudessa suosittua.

Maalla on hyvä yrittää:

 

1. Rakkaus kotiseutuun.

Polku-leirikirkon-edessa

Riihossa on vaan hyvä olla. Verenpaine alkaa laskea saman tien, kun autolla pääsee ulos kaupunkialueelta. Tietä ympäröivät metsät ja asutus vähenee. Luonto ympäröi kaikkialla ja liikenteen melu hiljenee. Kotikylälle tullessa tutut pellot, järvet ja tiet tervehtivät tulijaa rauhallisina ja seesteisinä. Muuttolinnut alkavat palailemaan, joutsenet ja koskikarat etunenässä. Niin kuin ne ovat aina tehneet. Koronavirukset ja maailman politiikan uhkakuvat tuntuvat kovin kaukaisilta, kun pääsee katselemaan pimeällä uskomattoman kirkasta tähtitaivasta, ilman valosaasteen hehkua. Maailmassa on kuitenkin moni asia vielä hyvin ja kauniisti. Täällä tunnen olevani kotonani. Olen kolmastoista sukupolvi tällä sukutilalla. Jo neljäsataa vuotta minun perheeni ja sukuni on asunut näillä samoilla mailla. Syntyneet, leikkineet, opetelleet työntekoon, rakastaneet, surreet, unelmoineet ja kuolleet. Tunnen vahvasti olevani osa tätä sukupolvien ketjua. Tiedän mistä olen tullut ja keitä ovat esivanhempani. Ehkä se onkin niin yksinkertaista. Tunnen kuuluvani tänne.

Olen huomannut, että monet tuttavani keksivät ratkaisuja siihen, miten voisivat asuttaa kotitilaansa, vaikka hankkivatkin elantonsa kaupungista. Riiholaisistakin monet asuvat osan aikaa kaupungissa ja erilaisilla järjestelyillä pitävät yllä kotipaikkaansa. Etätyö ja muut joustavat järjestelyt mahdollistavat monelle maalla asumisen, ainakin osa-aikaisesti.

2. Sukuyhteisö pelittää.

Tuomo-vareissa

Majatalon elämä on hauskan yhteisöllistä ja erityistä. Meillä on vain yhdet vieraat kerrallaan, jolloin meillä on mahdollisuus tutustua vieraisiimme ja tehdä parhaamme heidän viihtyvyytensä eteen. Meillä on monia vieraita, jotka ovat tuttuja jo pitkältä ajalta ja on aina erityinen ilo, kun tutut ihmiset ja porukat saapuvat yhä uudelleen. Majatalossa on usein hyvin yhteisöllinen meininki ja tilaisuudet muodostuvat kotoisiksi ja lämminhenkisiksi. Emme koskaan puhu asiakkaista, vaan vieraista, koska sellaisiksi me vieraamme koemme. He tulevat meidän kotiimme ja otamme heidät vastaan ystävinä ja tuttavina. Vieraanvaraisuus on se sana. Sitä haluan osoittaa ihmisille, jotka tulevat ja toivon, että he tuntisivat olevansa tervetulleita, odotettuja ja lämmöllä vastaanotettuja. Meillä ollaan kuin mummilassa maalla. Vähän isommalla porukalla vaan yleensä. Ja koska suku, perhe, yhteisöllisyys ja yhdessä oleminen ovat itselleni niin olennaisen tärkeitä elämänarvoja, haluan jakaa niitä kokemuksia myös vieraidemme kanssa. Että jokainen voisi tuntea kuuluvansa joukkoon.

Anri-vareissa

Majatalo elää omaa elämäänsä vieraineen ja sukuyhteisö siinä samalla omaa elämäänsä. Keittiössä meitä oli jälleen sekalainen joukko töissä. Äiti ja minä, ihana tätini ja hänen ihana ystävänsä vapaaehtoistöissä, suvun lapsia ja nuoria sekä ukki, kun omilta metsätöiltään ehti. Muutaman hetken meillä oli oikein palkattu keittäjäkin paikalla. Mikko hoiti taloushallinnon ja markkinoinnin asioita ja opiskeli samalla valokuvausta. Oma kotimme Majatalon Rantatuvassa oli pullollaan nuorisoa, kun serkukset nukkuivat vuoroöin meillä ja naapurissa. Majatalolla elämä on runsasta ja varsin täyteläistä. Töitä tehdään usein talkoovoimin ja lapsetkin oppivat jo pienestä työntekoon. Viime remontissa oli huvittavaa, kun lapset ja nuoret kiittelivät niin ylitsevuotavasti, että saivat olla mukana purkamassa seinistä pinkopahveja, ottamassa esille hirsikertaa ja uudistamassa ruokasalin ilmettä.

3. Yrittäjyyden haaste.

Ansku-istuu-nojatuolissa

Viisi vuotta sitten perustimme virallisesti perheyrityksen, jossa mieheni Mikko ja minä olemme yhdessä vanhempieni Anrin ja Tuomon kanssa. Perustimme maatalousyhtymän, jonka verottaja myöhemmin muutti elinkeinoyhtymäksi. 2018 jatkoimme sukupolvenvaihdosta ja perustimme Mikon kanssa Riihon Majatalo Oy:n, joka otti vastuun Majatalon toiminnasta. Jännityksellä odotimme ensimmäisen tilikauden tulosta, jonka saimme käsiimme nyt hiihtolomalla. Olimme tehneet tosi kovasti töitä Majatalon kehittämiseksi ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Oli mahtava hetki nähdä viimein numerot liikevaihto-sarakkeessa. Olimme päässeet tavoitteeseemme ja jopa piirun verran ylittäneetkin sen! On upeaa nähdä työnsä jälki ja yrityksen kehittyminen. Uusia haasteita on jatkuvasti edessä ja ongelmia ratkaistavana. Koko ajan huomaa, miten vähän tietää markkinoinnista, lainsäädännöstä, kirjanpidosta, matkailun trendeistä, katelaskelmista, myymisestä ja uusien asiakkaiden hankkimisesta. Ja kuitenkin samalla alkaa huomata, miten osaaminen on jo viidessä vuodessa lisääntynyt huimasti ja uudet asiat osaa ottaa vastaan asioina, jotka voi opetella.

Yrittäjyys on mahdottoman palkitsevaa ja innostavaa. Olemme saaneet paljon apua eri tahoilta, kuten esim. ELY-keskuksesta, JAMK:sta, Leader-ryhmästä ja yritysryhmistä. Olemme etsineet ja saaneet asiantuntijoiden apuja ja todenneet sen olevan varsin viisasta. Yrittäjinä ei millään ehdi tehdä kaikkia virheitä itse, joten on hyvä saada neuvoja. Ja todellisuudessa asiantuntija-avusta kannattaa mieluummin maksaa kuin yrittää opetella kaikki asiat kantapään kautta. Eikä sitä paitsi kaikkea edes kannata opetella, vaan keskittyä itse siihen, minkä osaa parhaiten.

4. Unelmat

Unelmat toteutuvat, suunnitelmat eivät, sanoi joku viisas. Majatalon pitämiseen liittyy paljon unelmia. Jotkut ovat ihan pieniä, niin kuin vaikka tuoreiden yrttien kasvattaminen puutarhalaatikoissa kesäaikaan. Ja jotkut ovat niin suuria, ettei niiden toteutuminen vaikuta kovin todennäköiseltä. Meillä onkin näiden unelmien suhteen kohtuullinen tasapaino. Minä unelmoin ja Mikko on varsin realisti. Ihmeesti vaan tuntuu, että tällä kombinaatiolla unelmat voivat hyvinkin toteutua.

Mikko-varillinen-kuva

Unelmoimme siitä, että Majatalo voisi olla vieraillemme paikka, jonne tulla kaupungin kiireisestä elämänrytmistä maaseudun rauhaan. Mitä enemmän ihmiset pakkautuvat kaupunkeihin, sitä kiireisempää, ruuhkaisempaa, meluisampaa ja stressaavampaa siellä on. Haluamme tarjota paikan, jonne voi tulla hengähtämään. Jossa on niin levollista, että kuulee, mitä itselleen kuuluu. Tavoittaa omat ajatuksensa ja kohina päässä hiljenee. Haluamme tarjota paikan, joissa voi tuntea kuuluvansa joukkoon ja olla oma itsensä.
Unelmoimme siitä, että Majatalon elämä menisi eteenpäin kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Että voisimme tarjota työtä oman paikkakunnan ihmisille. Että kyläyhteisömme pysyisi elävänä, vetovoimaisena ja virkeänä. Että voisimme olla säilyttämässä maaseudun kulttuuriperintöä tuleville polville. Saisimme tutustuttaa lapsia ja nuoria maaseudun elämään ja villiin luontoon kaikkialla ympärillämme. Sitä, mitä rakastaa, haluaa myös varjella. Unelmoimme siitä, että uudetkin sukupolvet oppisivat rakastamaan ja varjelemaan suomalaista maaseutua.

Tällaisia syitä löysin yrittämisen harrastamiselle. Paremminkin tätä voisi kutsua elämäntavaksi. Samalla taisin tulla kirjanneeksi Majatalon arvopohjan. Näistä arvoista on hyvä ponnistaa!

Sissi-pyorii-kiven-paalla

Ansku
Ansku
Anna Maria on Riihon Majatalon toinen omistaja, joka suhtautuu intohimoisesti työhönsä Majatalossa. Ansku tekee Majatalon töitä sivutoimisesti. Hänellä on täysiaikainen papinvirka toisaalla. Anskun tapaa Majatalossa työssä kuin työssä, mutta pääsääntöisesti hän pitää yhteyttä vieraisiimme ja yhteistyökumppaneihimme, jotta Majatalossa vietetyt tilaisuudet onnistuisivat parhaalla mahdollisella tavalla. Riihon Majatalo sijaitsee Keuruulla Keski-Suomessa.
Share
Share