Tytto-ja-koira-kivella

Kestävää kehitystä Majatalossa

Tulevia sukupolvia varten

Maalla on aina eletty läheisessä vuorovaikutuksessa ympäröivän luonnon kanssa. Maanviljelyksessä kun paljon on kiinni siitä, miten luonnonilmiöitä osataan seurata ja tulkita. Myös jatkuvuus ja juurevuus ovat keskeisiä tekijöitä, niin omassa kuin Majatalonkin elämässä. Olenhan itse jo 13. polvea samaa sukua, joka näitä maita asuttaa. Siksipä ajattelin kirjoittaa muutaman ajatuksen siitä, miten Majatalossa toimitaan kestävän kehityksen toteutumiseksi. Kestävän kehityksen päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät elämisen mahdollisuudet. Kestävän kehityksen toiminnassa ihminen, ympäristö ja talous otetaan tasavertaisesti huomioon.

Vuoropuhelussa luonnon ja kylän kanssa (Sosiokulttuurinen kestävyys)

 

Tuoretta-mustikkaa-pensassa

Majatalo on juuriltaan lujasti kiinni sekä Riihiahon tilan että Riihon kylän historiassa. Majatalo toimii Riihon kylän vanhassa kansakoulussa, jonka tontin nykyisten omistajien esivanhemmat, Riihiahon tilan isäntä ja emäntä, lahjoittivat koulun paikaksi vuonna 1905. Riihiahon tila on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1586. Majatalossa vaalitaan perinteitä ja haluamme omalta osaltamme edistää maaseudun säilymistä elinvoimaisena. Olemme itse asuneet riittävän monia vuosia kaupunkiympäristöissä, jotta osaamme arvostaa luonnon rauhaa ja puhtautta ja sen elvyttävää ja rauhoittavaa vaikutusta hyvinvointiin. Haluamme tarjota vieraillemme aitoja kokemuksia maaseudun elämään ja kulttuuriin tutustuen, villin luonnon keskellä. Olemme saaneet vuosien varrella emännöidä jo toista sataa rippikoululeiriä sekä kymmeniä lasten ja nuorten leiriä. Uusi aluevaltauksemme ovat leirikoulut. Tahdomme tarjota tuleville sukupolville ikkunan maaseudun rikkaaseen elämään ja olla vaikuttamassa siihen, että maaseutu ja luonto koettaisiin myönteisenä ja kiinnostavana. Kasvatamme pihallamme perinnekasveja ja sisutamme tilat mahdollisuuksien mukaan vanhaa maaseudun kulttuuriperintöä noudattaen. Kyläyhteisö ympärillämme on virkeä ja nuorekas ja toimimme tiiviissä yhteistyössä kyläyhdistyksen kanssa.

Majatalossa tarjottava ruoka on alusta asti omassa keittiössä laitettua. Meillä ruoka valmistetaan pitkien perinteiden mukaisesti parhaista, ensisijaisesti kotimaisista raaka-aineista. Monien ruoka-aineiden alkuperä on tiedossa, sillä ostamme juureksia, vihanneksia ja marjoja tutuilta viljelijöiltä sekä osan kasvatamme itse. Keräämme lähimetsistä paljon marjoja, jotka Majatalon keittiössä keitellään hilloiksi, mehuiksi tai hyytelöiksi. Jokaisen meillä tarjottavan sienenkin kasvupaikka tiedetään, sillä poimimme ne itse. Mahdollisuuksien mukaan tarjoamme myös hirvenlihaa, joka on metsästetty Majataloa ympäröivistä metsistä sekä lampaan, sian tai naudan lihaa, jotka tulevat lähitiloilta. Joka tapauksessa kaikki käyttämämme liha on aina suomalaista lihaa. Majatalossa tarjotaan vain kahta einesruokaa. Toinen on lähimmässä naapurissa, Vaissin tilalla, valmistettu kaalikääryle ja toinen on makkara, joka kuuluu erottamattomasti suomalaiselle kesänuotiolle.

Vaalimme luontoa (Ekologinen kestävyys)

 

Nainen-ja-koira-lenkilla

Kun luonto voi hyvin, ihminenkin voi hyvin. Riihon kylä on valittu keskisuomalaiseksi perinnemaisemaksi ja myös Majatalon väki tahtoo osaltaan säilyttää kauniin maaseudun ympärillämme. Tahdomme vaalia luonnon monimuotoisuutta ja olemme rauhoittaneet osan Majatalon ympäristöstä luonnonsuojelualueeksi, jossa ei saa toteuttaa metsänhoidollisia toimenpiteitä.

Tänä keväänä pystyimme toteuttamaan pitkäaikaisen suunnitelmamme vaihtaa öljylämmitys maalämpöön! Samalla vaihdoimme kaikkien pattereiden termostaatit uusiin ja niitä kertyikin kokonaista 32 kappaletta. Pääsimme kerralla vähentämään reilusti energiankulutusta. Oli ihmeellistä, miten lämpöremontti vaikutti myös sisäilman tuntuun. Tasaisena pysyvä ja ulkoilman mukaan automaattisesti säätyvä lämpö tuntuu myös miellyttävältä. Energiaa säästyy, kun lämpötilaa ei enää käsikäyttöisesti nosteta ja lasketa tilaisuuksien mukaan. Uuden sähkösopimuksen seurauksena myös kaikki Majatalossa käytetty sähkö on tuotettu käyttäen uusiutuvia energianlähteitä. Majatalossa tietenkin myös kierrätetään jätteet. Tänä keväänä iloitsimme muovinkeräyspisteen saamisesta Keuruulle. Näin saamme suurimman osan jätteestä kiertämään. Biojätteet kootaan omaan kompostiin, josta ne sitten mullaksi muuttuneena kärrätään koristekasvien juurelle. Olemme pikkuhiljaa vaihtamassa energiansäästölamppuja hehkulamppujen tilalle ja vaihdoimme juuri Majatalon kaksi kovassa käytössä olevaa pyykinpesukonetta energiatehokkaampiin malleihin. Säästämme vettä käyttämällä vedettömän siivouksen menetelmää, jolloin säästyy vettä ja pesuainetta sekä työ on tekijälle kevyttä.

Suunnitelmallisuutta hankinnoissa (Taloudellinen kestävyys)

 

Iso-ja-pikkuveli-kantavat-puita-saunaan

Kestävään kehitykseen kuuluu myös taloudellinen kestävyys. Majatalo on 25 vuotta toiminnassa ollut perheyritys ja tavoitteemme on hoitaa Majataloa niin, että siitä on iloa tulevillekin polville. Siitä syystä investoinnit suunnitellaan huolella ja taloutta pyritään hoitamaan hyvien liiketoiminnan periaatteiden mukaan. Työllistämme nuoria kesätöihin ja kiireapulaisiksi sekä käytämme tarvittaessa paikallista työvoimaa. Yhteistyökumppaneihimme kuuluu paikallisia yrittäjiä, joiden palveluita tarjoamme aktiivisesti vieraillemme. Näin liiketoiminastamme tuleva hyöty jakaantuu useammalle taholle.

Osallistu kestävän kehityksen toimitaan Majatalossa

– Ota ruokaa lautasellesi sen verran kuin ajattelit syödä. Näin vähennämme ruokajätteen määrää. Jos ruokaa kuitenkin jää, palauta loput biojäteastiaan.
– Lajittele roskat, niille tarkoitettuihin astioihin.
– Sammuta valot majoittumishuoneesta lähtiessäsi.
– Sulje aina ulko-ovet. Näin säästämme energiaa. Ja kesäisin itikat pysyvät ulkopuolella…
– Sammuta koneet ja laitteet taukojen ajaksi sekä valot poistuessasi
– Anna palautetta ja ehdotuksia kestävän kehityksen työhömme

Linkit:

https://www.ym.fi/fi-fi/ymparisto/kestava_kehitys/mita_on_kestava_kehitys
https://kestavakehitys.fi/etusivu
https://www.ykliitto.fi/yk-teemat/kestava-kehitys

Ansku
Ansku
Anna Maria on Riihon Majatalon toinen omistaja, joka suhtautuu intohimoisesti työhönsä Majatalossa. Ansku tekee Majatalon töitä sivutoimisesti. Hänellä on täysiaikainen papinvirka toisaalla. Anskun tapaa Majatalossa työssä kuin työssä, mutta pääsääntöisesti hän pitää yhteyttä vieraisiimme ja yhteistyökumppaneihimme, jotta Majatalossa vietetyt tilaisuudet onnistuisivat parhaalla mahdollisella tavalla. Riihon Majatalo sijaitsee Keuruulla Keski-Suomessa.
Share
Share